Gratis verzending bij bestellingen boven de €65*

Smaakmaker Saru Soda

Samen met smaakmakers en lekkerbekken maken we biodiversiteit lekker culinair. Oftewel, ongelofelijk lekkere producten die de natuur herstellen. Voor de Wilder Land siropen werken we daarom samen met de lekkerbekken van Saru Soda. We gingen langs bij Saru Soda in Amsterdam voor een interview met hoofd smaakmaker Leslie: 

Een passie project

Saru Soda is een passie project opgericht in 2015 door Leslie Dronkers en Sjoerd Spoelstra. Eerder stonden ze tien jaar lang samen in de betere keukens van Amsterdam waar ze voortdurend konden experimenteren met smaken. En terwijl Leslie en Sjoerd eerst hun siropen weggaven in kleine kring, werd die kring al snel groter. Totdat ook restaurants aanklopten om de siropen te kopen. “We dachten niet dat we ooit meer dan honderd klanten zouden hebben. Maar we groeiden al snel uit tot groter waardoor we na moesten denken over etiketten met een ingrediëntenlijst erop.” 
Nu draait de limonadefabriek van Saru Soda op volle toeren. Op zonne-energie en een team van zes: Leslie, Sjoerd, Edwin, Michel, Linda en Krimo. We spraken Leslie in zijn kantoor boven de fabriek. Naast smaakmaker, ook natuurliefhebber met elf verschillende planten in z’n badkamer.



"De lekkerste siroop maken is een stijloefening."

Pure ingrediënten

Zoals in de meeste gevallen is siroop of limonade een geïndustrialiseerd product geworden. “Met smaakvervlakking als gevolg.” zegt Leslie met lichte allergie. “De meeste sinaasappellimonade uit de supermarkt heeft nog nooit een sinaasappel in het echt gezien.” Saru Soda strijdt graag tegen smaakvervlakking en is overtuigd van de kracht van pure ingrediënten. Volgens de jongens moeten de ingrediënten in de siroop zo goed mogelijk naar voren komen. Maar niet zonder fantasie. Leslie: “Niet wat je proeft als je een stengel rabarber in je mond stopt of dat er enkel sap van is getrokken. In onze rabarberlimonade voegen we onder andere azijn toe en creëren zo een gelaagde smaak. Het vertelt een verhaal over de grondstof met vele extra’s.” De lekkerste siroop maken is voor Saru Soda een stijloefening. Ze vragen zich telkens af: “Klopt het bij ons bedrijf?” en “Vinden wij het cool genoeg?”
 

"Een gelaagd, uniek, onverwachts en (vinden wij) interessante smaak."

Een ander reden dat Saru Soda pure ingrediënten gebruikt (in plaats van aroma’s) is omdat het een veelzijdig effect geeft wanneer je het mengt met andere ingrediënten. Leslie: “Je kan het vergelijken met het verschil tussen versgemalen koffiebonen en koffie aroma. Niets is lekkerder dan de geur van versgemalen koffie. Die geur doet iets met je als je het ruikt en is opgebouwd uit verschillende lagen. Terwijl wanneer je koffie aroma ruikt, is de geur vlak.” Dat verschil in geur en smaak is te tellen in esters. Esters? Een ingewikkelde term voor moleculen die aan de basis staan van geur en smaak. “Versgemalen koffie kan tot 400 verschillende esters hebben. Grondtonen, aardbei, chocola en nog vele andere smaken die samen die intense koffiegeur en smaak vormen. Koffie aroma heeft maar 40 esters. Als je dat met een ander ingrediënt mengt, wordt het een stapeling van smaken.” Door met onbewerkte, pure ingrediënten te werken, ontstaat er een gelaagd, uniek, onverwachts en (vinden wij) interessante smaak. Vergelijk het met wijn die opeens naar kruisbessen en perzik kan smaken. Allemaal het effect van rijke verbindingen die smaakcombinaties kunnen creëren.

Wilder Land siropen: een inheems experiment

De ontwikkeling van de Wilder Land siropen beschrijft Leslie als een heerlijk inheems experiment. “Met name de Into the woods." zegt Leslie lachend. “De beperking van ingrediënten maakte het uitdagend, maar extra leuk.” Neem citroen. Een perfecte smaakmaker in de meeste siropen. Het groeit alleen niet van nature in Nederland aan een boom. Dus ging Leslie opzoek naar een goed alternatief… dennentoppen! Wanneer je de toppen in de juiste hoeveelheid gebruikt, geven ze frisse tonen die de siroop zo verrukkelijk lekker maakt. Voor het gebruik van eikenbast werd Leslie geïnspireerd door de bereidingswijze van wijn dat op eikenhouten vaten wordt gelagerd. Tijdens de bereidingswijze van de siroop zijn daarom kleine stukjes eikenbast toegevoegd om eenzelfde smaakbeleving te creëren. Into the wood(s) dus.

 
Tips van Leslie 

Vooral niet te serieus doen over siroop! Het moet gewoon lekker zijn en laten we er verder niet te ingewikkeld over doen. Daarnaast zijn siropen veelzijdiger dan je denkt en perfect te mengen met alcoholische dranken als gin of een (rokerige) whiskey.

Benieuwd hoe de siropen smaken? Klik hieronder voor meer info:

Ticket to the tropics - siroop                                 Into the woods - siroop

Into the woods - siroop
Smaakmaker: Leslie Dronkers
Tekst: Renée Pruim
Beeld: Matthijs Westerwoudt
Locatie: Saru Soda, Amsterdam