Gratis verzending bij bestellingen boven de €65*

Weerwoud

Ontdek met welke wilde boeren we samenwerken en hoe we van Nederland, strook voor strook, een Wilder Land maken. We gingen langs bij de Xavier en Milan op Utopia eiland.

Xavier en Milan over Weerwoud:
Xavier: "We zijn hier op Utopia Eiland. De afgelopen jaren heeft Stichting Weerwoud het eiland herontwikkeld van een heel wild eiland naar een mooi paradijs waar we laten zien hoe je ecosystemen kunt herstellen en tegelijkertijd heel gezond en heerlijk voedsel kunt verbouwen.”

Wat komt hier allemaal van het land?
Milan: "We hebben verschillende zaaibedden waar we eenjarige groenten telen en meerjarige stroken met bomen waaronder de (on)kruiden van Wilder Land worden geteeld. De meerjarige stroken leveren een mooie bijdrage aan het gehele ecosysteem en daarmee ook aan de groenten en de wijde omgeving. De (on)kruidenstrook vind ik ontzettend waardevol voor de biodiversiteit vanwege alle insecten die deze strook aantrekt. En het is ook wel een beetje de favoriete strook van de vrijwilligers geworden. Op dit moment hebben we er verschillende (on)kruiden staan. Zo hebben we citroenmelisse, smalle weegbree, goudsbloem en korenbloem. Ook zwarte bessen struiken en onwijs veel vlier. Van de vlier gaan we alle bessen binnenkort oogsten. Daarnaast zijn we op ons ‘experimenteer veld’ bezig met een aantal (on)kruiden die wat uitdagender zijn, zoals moerasspirea, knikkend wilgenroosje en aardbeienblad.”

"De (on)kruidenstrook vind ik ontzettend waardevol voor de biodiversiteit vanwege alle insecten die deze strook aantrekt."

Xavier: "Ja, we hebben een lijstje met (on)kruiden van Wilder Land die moeilijk te telen zijn, maar die voor ons leuk en uitdagend zijn. Naast Wilder Land werken we ook veel met andere partners. Hierachter zie je bijvoorbeeld de hop voor Brouwerij Stijl. En dit is de oogst voor de Flevo Campus. Deze zomer wordt er elke week met producten van het land gekookt op scholen, samen met een kok, zodat kinderen zelf leren om gerechten te bereiden. We hebben veel partners waarmee we het verhaal willen vertellen én doorleven.”

Merken jullie dat de (on)kruiden effect hebben op de biodiversiteit?
Xavier: “Je ziet het eigenlijk al: het zonnetje schijnt even en je ziet gelijk overal insecten vliegen. Maar Milan, jij hebt daar een leuke anekdote over toch?”

Milan: “Ja, we hebben hier vanaf begin af aan nooit écht een probleem met luizen gehad en dat heb ik altijd heel fascinerend gevonden! Vorig jaar begon ik op een gegeven moment wel bladluis te zien maar een tijd later zat het helemaal vol met lieveheersbeestje. Daarna zijn de luizen behoorlijk teruggedrongen. Dat zie ik nu iedere keer. Ik denk dat het wordt versterkt door de combinatie van meerjarige- en eenjarige teelten. In de meerjarige teelten kunnen soorten als lieveheersbeestjes goed overwinteren. En op het moment dat er plaagdieren zijn, worden die geen plaag meer maar worden ze onderdeel van het ecosysteem. Zo blijft het binnen de perken en doen ze geen enorme schade aan de gewassen. Zo hebben we de biodiversiteit heel mooi op orde en is er een goede balans. Ons werk wordt hierdoor een stuk makkelijker gemaakt.”

Xavier: “En dat de biodiversiteit op orde is, is niet helemaal toevallig. Toen we hier aankwamen was het een heel wild eiland met brandnetels, bomen, heel veel struiken en toen al veel wilde bijen en een bever. Toen hebben we aan de randen van het eiland, samen met onze partner Cruydt-Hoeck, alle brandnetel eruit gehaald en vervangen voor inheemse (on)kruiden. Dus we hebben heel bewust, rondom het landbouwgedeelte, een natuurlijke biotoop ontwikkeld van inheemse (on)kruiden en planten die het hele jaar bloeien.”

"De (on)kruiden die moeilijk te telen zijn, vinden wij leuk en uitdagend."

Wat zijn voor jullie de uitdagingen?
Xavier: "Ik denk dat de grootste uitdaging is om de menselijke schaal terug te krijgen in zowel de landbouw als de (wereld)markt. Momenteel wordt de primaire sector niet gewaardeerd voor zijn arbeid. Dat betekent dat je met voedselproductie, links of rechtsom, geen (of niet voldoende) geld verdient. Dat heeft te maken met het feit dat je een verdienmodel bent geworden voor andere partijen. Je wordt leeg getrokken door mensen die je bepaalde technologie verkopen die op de lange termijn geen oplossing zijn. Ook is de hele markt verstoord door de wereldeconomie. Dus als wij een heel goed appeljaar hebben, dan heeft de hele wereld een goed appeljaar en krijg je er helemaal niets voor. En bij een slecht appeljaar heeft een andere regio wel een goede opbrengst. En jij dus niet.”

Milan: "Ik denk dat je de essentie al heel goed te pakken hebt. Want wij kunnen hier op Utopia Eiland wel hele mooie ideeën testen en de nuances vinden, maar dat moet op een gegeven moment wel op grote schaal worden toegepast. En voor die toepassing is de wereldeconomie een heel groot punt.”

Wat vinden jullie het leuks aan jullie werk (als boer)?
Milan: “Er worden allerlei theorieën de wereld ingeslingerd over hoe je de agrarische sector kunt verduurzamen. Met wat wij hier doen, kunnen we dat gaan uitproberen en op kleine schaal ervaren of het werkt of niet, voordat we het gaan opschalen. En dat vind ik fantastisch mooi!”

“Met wat wij hier doen, kunnen we op kleine schaal ervaren of iets werkt of niet. Dat vind ik fantastisch mooi!”

Noemen jullie jezelf eigenlijk boer? Of hoe kunnen we jullie functie het best omschrijven?
Milan: “Ik durf mezelf op z’n minst stadstuinder te noemen. Nu ik daar elke dag mee bezig ben.”

Xavier: “We creëren onze eigen leeromgeving zeg ik altijd maar voor de grap. We zijn een praktijk leeromgeving plek met vrijwilligers en professionals. We telen niet alleen maar de gewassen, maar we ontwerpen, telen uit zaad, planten het aan, beheren, oogsten en maken er producten van. Dus we doorleven de hele keten. We vinden het ook heel belangrijk om producten zelf te maken. Zo krijg je veel meer gevoel bij wat er nodig is om bij een boer een transitie te maken. Daarnaast zijn we ook een plek waar we trainingen geven. Dus we geven les en helpen andere partijen met het ontwerpen van projecten. Wat we hier bij Weerwoud in het klein oefenen en leren, passen we dan proactief toe bij andere partijen.”

Willen jullie nog iets toevoegen?
Xavier: “Wat nog leuk is om nog te vertellen, is dat we met Wilder Land al vanaf dag één samenwerken. Toen heette het nog Ptthee. Als eerste hebben we onder de bomen een gemengde (on)kruiden strook gezaaid met agroforesy als achterliggend idee. Na een paar jaar gaat een boom namelijk pas vruchten produceren en dus wat opleveren. Maar met (on)kruiden kun je heel mooi die tijd overbruggen totdat de boom groot is. Zo ook in dit geval met duindoorn, daar zie je dat het ook nu nog heel goed samen gaat. Al vind ik dat het met oogsten soms lastig is met al die stekels in mijn ogen;). We hebben wel geleerd dat de gemengde (on)kruidenstrook tijdens het oogsten heel onhandig is, zowel logistiek als qua oogstmomenten en sorteren. Dus het jaar erop hebben we stroken met één gewas onder de bomen geplant. Zo zijn we eigenlijk samen met Wilder Land constant aan het ontdekken, leren en verbeteren.”

 

Oogst!
We oogsten citroenmelisse, smalle weegbree, goudsbloem, korenbloem en vlierbessen bij Weerwoud. In de volgende Wilder Land producten vind je ze terug:

Shop